máj 19

Rólunk írták – Sajtómegjelenések a CROSS sajtótájékoztató után

RADCUBE és CROSS sajtótájékoztató

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Magyar Űrkutatási Iroda, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja és a C3S Kft. közös sajtótájékoztató keretében ismertette a CROSS műhold rendszer és a RADCUBE misszió részleteit 2016. május 19-én a Magyar Tudományos Akadémián.

A magyar kutatók által tervezett CROSS rendszer (Cosmic Radiation Observatory Satellite System) segítségével az eddiginél jóval pontosabban és hatékonyabban biztosítható az űrbe feljuttatott eszközök és személyek biztonsága. A hazai fejlesztés a tudományos élet szereplői számára lehetővé teheti a földi sugárzási környezet működésének alaposabb vizsgálatát és mélyrehatóbb megismerését.

A rendszer alapköve a RADCUBE küldetés, amely a CROSS rendszer első műholdjának demonstrációs repülése. A program az Európai Űrügynökség (ESA – European Space Agency) égisze alatt valósul meg, a műhold felbocsátását 2018. év végére tervezik. Az egyedülálló hazai fejlesztés igazolja, hogy a magyar innováció az űrtevékenység területén is a világ élvonalába tartozik.

 

A hazai média képviselői gyorsan reagáltak a sajtótájékoztatón hallottakra és számos helyen megjelentek pár órán belül a bejelentésről szóló cikkek:

 

A Kormányzati portálon: Egyedülálló hazai fejlesztés forradalmasíthatja a nemzetközi űripart

MTA: Magyar műholdrendszerrel védekezhet a világ az űrviharok ellen

Az MTI, az Országos Sajtószolgálat oldalán: Budapest, 2016. május 19., csütörtök (OS) – Egyedülálló hazai fejlesztés forradalmasíthatja a nemzetközi űripart

Űrvilág: RADCUBE és CROSS

Index: Űridőjárás-szolgáltató nagyhatalommá válhatunk

Origo: Kozmikus időjós lesz a magyar műholdrendszer

Napi.hu: Magyar fejlesztés forradalmasíthatja az űripart

NOL: Készül Magyarország második műholdja

Faktor: Magyar műhold fogja kutatni az űrviharokat

euroASTRA: Magyar műholdrendszerrel védekezhet a világ az űrviharok ellen

MNO: Magyarok figyelhetik az űridőjárást

Űrakadémia: Milyen űridő lesz ma?

 

#radcube #radmag #cross #uridojaras #spaceweather #spaceresearch #masat1 #masat

 

 

About the Author:

Comments are closed.