máj 19

Interjú Solymár Károly Balázs helyettes államtitkárral (NFM) a RADCUBE misszió és CROSS rendszer sajtótájékoztatóján

 

Interjú Solymár Károly Balázs helyettes államtitkárral (NFM) a RADCUBE misszió és CROSS rendszer bejelentését követően.

Hazai fejlesztés alkothat a világon elsőként átfogó és teljes képet a Földet körülvevő sugárzási környezetről. A magyar kutatók által tervezett CROSS rendszer (Cosmic Radiation Observatory Satellite System) segítségével a hazai és nemzetközi űrtevékenységet végző szereplők az eddiginél jóval pontosabban és hatékonyabban biztosíthatják az űrbe feljuttatott eszközök és személyek biztonságát. A tudományos élet szereplői számára lehetővé válhat a Föld sugárzási környezetének és annak viselkedésének alaposabb vizsgálata.

A C3S Kft. és az MTA EK összefogásának elsődleges célkitűzése, hogy létrehozzanak egy olyan űridőjárás monitorozó műhold rendszert, amely egy adatbázison keresztül, szakértők bevonásával, előrejelző szolgáltatást biztosít pl. telekommunikációs-, energiaátviteli rendszereket vagy űreszközöket üzemeltető cégek, szervezetek számára.

A rendszer alapköve a RADCUBE küldetés, amely a CROSS rendszer első műholdjának demonstrációs repülése. A program az Európai Űrügynökség (ESA – European Space Agency) égisze alatt valósul meg, a műhold felbocsátását 2018. év végére tervezik. Az egyedülálló hazai fejlesztés igazolja, hogy a magyar innováció az űrtevékenység területén is a világ élvonalába tartozik.

A CROSS elnevezés mozaikszó, jelentése: Cosmic Radiation Observatory Satellite System, azaz kozmikus sugárzást megfigyelő műhold rendszer.

 

About the Author:

Comments are closed.